Wat te doen in Kampen: Ontdek de schat van de IJssel

Kampen, een pittoreske stad aan de IJssel in de provincie Overijssel, is een verborgen parel die wacht om ontdekt te worden. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige natuur en levendige cultuur heeft Kampen voor iedereen iets te bieden. In deze blogpost nemen we je mee langs de beste bezienswaardigheden en activiteiten, zodat je het meeste uit je bezoek aan Kampen kunt halen.

1. Historische bezienswaardigheden

Koornmarktpoort

De Koornmarktpoort, een imposante stadspoort uit de middeleeuwen, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Kampen. Deze poort diende ooit als toegang tot de stad en is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Maak een wandeling door de poort en stel je voor hoe het leven er eeuwen geleden uitzag.

Bovenkerk

De Bovenkerk, ook wel de Sint-Nicolaaskerk genoemd, is een indrukwekkende gotische kerk uit de 14e eeuw. De kerk staat bekend om zijn prachtige interieur, waaronder een groot orgel en kleurrijke glas-in-loodramen. Een bezoek aan de Bovenkerk is een reis terug in de tijd en biedt een moment van rust en bezinning.

Stedelijk Museum Kampen

Het Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in een historisch klooster en biedt een uitgebreide collectie die de rijke geschiedenis van de stad belicht. Van archeologische vondsten tot kunstwerken en historische documenten, dit museum is een must-visit voor geschiedenisliefhebbers.

2. Natuurlijke schoonheid

Het Reevediep

Het Reevediep is een nieuw aangelegd natuurgebied dat perfect is voor natuurliefhebbers. Dit gebied fungeert als waterberging en biedt een thuis aan een verscheidenheid aan flora en fauna. Maak een wandeling of fietstocht door het Reevediep en geniet van de rust en schoonheid van de natuur.

Rivier de IJssel

Een bezoek aan Kampen is niet compleet zonder een wandeling langs de oevers van de IJssel. Deze prachtige rivier biedt adembenemende uitzichten en is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Vergeet niet om een picknickmand mee te nemen voor een gezellige lunch aan het water.

Stadspark Kampen

Het Stadspark Kampen is een groene oase in het hart van de stad. Dit park is ideaal voor een rustige wandeling, een picknick of een ontspannen middag met een goed boek. Het park beschikt over mooie wandelpaden, vijvers en veel schaduwrijke plekken.

3. Culturele activiteiten

Kamper events

Kampen staat bekend om zijn levendige evenementenagenda. Van muziekfestivals en markten tot theateroptredens en tentoonstellingen, er is altijd wel iets te beleven. Enkele populaire evenementen zijn het Full Color Festival, de Kamper Ui(t)dagen en het Kerst in Oud Kampen festival.

Lokale markten

Bezoek een van de lokale markten om de sfeer van Kampen echt te proeven. Vooral de wekelijkse warenmarkt op de Oudestraat is een aanrader. Hier vind je verse producten, ambachtelijke waren en een scala aan lokale specialiteiten. Het is de perfecte plek om een praatje te maken met de vriendelijke inwoners en meer te weten te komen over de lokale cultuur.

Kunst en galerieën

Kampen heeft een bloeiende kunstscene met diverse galerieën en kunstinstellingen. Bezoek bijvoorbeeld Galerie Tripmaker, waar je hedendaagse kunstwerken kunt bewonderen en kopen. Daarnaast organiseert het CultuurZIEN regelmatig rondleidingen en workshops die de kunst en cultuur van Kampen belichten.

4. Actieve uitjes

Fietsen en wandelen

Kampen en zijn omgeving bieden talloze mogelijkheden voor fiets- en wandeltochten. Verken de historische binnenstad of trek de natuur in met routes zoals het Hanzerondje en het Reevedieppad. Voor de sportieve bezoekers zijn er ook uitdagendere routes die je door het prachtige landschap van Overijssel leiden.

Watersporten

Dankzij de ligging aan de IJssel biedt Kampen ook volop mogelijkheden voor watersportliefhebbers. Je kunt hier onder andere kanoën, suppen en zeilen. Er zijn verschillende verhuurbedrijven en aanbieders van cursussen die je op weg kunnen helpen, of je nu een beginner bent of een ervaren watersporter.

Boottochten

Een van de beste manieren om Kampen vanaf het water te verkennen is door een boottocht te maken. Er zijn diverse rondvaartboten die je meenemen over de IJssel en je een uniek perspectief op de stad en haar omgeving bieden. Zo kun je bijvoorbeeld een tocht maken naar het nabijgelegen Hanzestadje Zwolle.

5. Gastronomie

Lokale specialiteiten

Kampen biedt een breed scala aan eetgelegenheden waar je kunt genieten van zowel lokale als internationale gerechten. Probeer zeker de Kamper steur, een traditionele delicatesse die teruggaat tot de middeleeuwen. Ook de Kamper kogge, een scheepsvormig gebakje, is een must-try voor zoetekauwen.

Gezellige Restaurants en cafés

Van sfeervolle bistro’s en gezellige cafés tot chique restaurants, Kampen heeft voor ieder wat wils. Maak een reservering bij De Vijfsprong voor een heerlijk diner of geniet van een drankje op het terras van Café ’t Ponton met uitzicht op de IJssel. Ook Brasserie de Groene Vlinder is een aanrader voor een ontspannen lunch of diner.

Bierbrouwerijen en proeverijen

Voor bierliefhebbers is een bezoek aan een van de lokale brouwerijen een must. Bij Brouwerij De Wereld kun je genieten van ambachtelijke bieren en deelnemen aan een rondleiding en proeverij. Ook de IJsselbrouwerij biedt heerlijke speciaalbieren die je ter plaatse kunt proeven.

Of je nu houdt van geschiedenis, natuur, cultuur of lekker eten, Kampen heeft voor ieder wat wils. Met zijn rijke erfgoed, prachtige landschappen en bruisende evenementen is Kampen een bestemming die je niet mag missen. Plan je bezoek en ontdek zelf waarom deze stad aan de IJssel zoveel te bieden heeft.

Verken onderwerpen

Ben je benieuwd hoe lokale reclame jouw bedrijf kan laten bloeien?

Laten we samen aan de slag gaan en de mogelijkheden ontdekken om jouw bedrijf lokaal in de schijnwerpers te zetten.

Gerelateerde artikelen